Selecteer een pagina
Audi introduceert de SQ2. Deze snelle versie van de Audi Q2 heeft een 2.0 TFSI met een vermogen van 221 kW/300 pk en een koppel van 400 Nm (tussen 2.000-5.200 tpm). De motor beschikt over directe inspuiting, een turbo met elektrische overdrukklep en het Audi Valvelift systeem (AVS – variabele kleptiming). Een slim warmtemanagementsysteem zorgt ervoor dat de motor snel op temperatuur is. Bij lage belasting wordt brandstof indirect in de cilinders gespoten. Dit vermindert de uitstoot van fijnstof. Het lage gewicht van de motor (150 kg) draagt ook bij aan een gunstige gewichtsverdeling.
De Audi SQ2 is net als de Q2 markant gelijnd én gestroomlijnd (Cw: 0,34). Hij oogt sportiever dankzij de specifieke Singleframe grille, grote luchtinlaten, LED-koplampen en de splitter. Andere kenmerkende details zijn de buitenspiegels in aluminium-look, de grote achterspoiler en de diffuser met vier geïntegreerde uitlaatpijpen. 18 inch lichtmetalen velgen met 235/45-banden zijn standaard. Als optie zijn 19 inch wielen beschikbaar. Ook rode remklauwen met S-badges zijn optioneel leverbaar.

Standaard zijn sportstoelen, een multifunctioneel sportstuur, een centrale armsteun, automatische airconditioning en een bestuurdersinformatiesysteem met kleurendisplay. Optioneel zijn de Audi virtual cockpit en een head-up display leverbaar. De stoelen zijn bekleed met een combinatie van stof en leder (opties: leder/alcantara- of fijnnappa-leder). De afwerking is ook op detailniveau hoogwaardig: de pedalen en voetsteun zijn van RVS, de instrumenten zijn uitgevoerd met matgrijze wijzerplaten en witte wijzers. Het MMI-display toont na het starten een S-scherm.

Het top-infotainmentsysteem voor de Audi SQ2 is MMI navigatie plus met MMI touch. Dit kenmerkt zich door de heldere menustructuur en de mogelijkheid om via een touchpad te scrollen, zoomen en tekst in te voeren. Ook stembediening is mogelijk. MMI navigatie plus maakt gebruik van een 8,3-inch display en een snelle LTE-verbinding. Een wifi-hotspot is inbegrepen. Dankzij het Audi connect pakket met SIM-kaart in de auto zijn bovendien vele online diensten beschikbaar, zoals online verkeersinformatie, Google-Earth navigatie, parkeerinfo en e-mail en twitter. Via de myAudi app zijn smartphone en auto eenvoudig met elkaar te verbinden. De Audi smartphone interface maakt het mogelijk om zowel iOS- als Android-toestellen te koppelen waardoor respectievelijk Apple CarPlay en Android Auto zijn te gebruiken.

De SQ2 heeft standaard Audi pre sense front. Een radar herkent mogelijk gevaarlijke situaties, die zich voor kunnen doen als voetgangers of andere voertuigen voor de auto oversteken. De SQ2 waarschuwt hiervoor en kan indien nodig een remactie uitvoeren. In het assist-pakket komen populaire assistentiesystemen samen: de adaptieve cruise control met stop en go functie en de fileassistent, die naast een radarsensor ook gebruikmaakt van een camera. Op goede wegen en bij snelheden tot 65 km/u kan dit systeem ondersteunen bij het sturen, accelereren en remmen. Audi active lane assist helpt de bestuurder om de auto binnen de wegmarkeringen te houden en het optionele park assist zorgt ervoor dat de SQ2 automatisch inparkeert (plekken parallel aan of haaks op de rijbaan). Audi side assist ‘ziet’ weggebruikers in de dode hoek en waarschuwt daarvoor bij het wisselen van rijbaan.

De 2.0 TFSI-motor is gekoppeld aan een zeventraps S-Tronic-transmissie, die de rijder de keuze biedt tussen automatisch of handmatig schakelen. Als de bestuurder het efficiency-rijprogramma heeft gekozen, is een coastfunctie (“uitrollen”) beschikbaar voor een zo laag mogelijk verbruik. Als het start-stopsysteem actief is, schakelt de motor bij snelheden onder 7 km/u uit.

Uiteraard beschikt de Audi SQ2 standaard over Quattro vierwielaandrijving. De verdeling van de aandrijfkracht is volledig variabel. Indien nodig kan de volledige aandrijfkracht naar de achterwielen worden gestuurd. De SQ2 heeft 20 mm verlaagd sportonderstel en de progressive steering met variabele overbrenging. Met Audi drive select kan de bestuurder voor elke rit het gepaste rijprogramma kiezen. Met een knop is het stabiliteitssysteem ESC desgewenst volledig uit te schakelen.

De Audi SQ2 beleeft zijn wereldpremière op de Autosalon van Parijs 2018 en wordt in januari 2019 op de Nederlandse markt verwacht. Exacte specificaties en prijzen zijn nog niet bekend.