Selecteer een pagina
Mercedes-Benz zet nieuwe stappen met betrekking tot de elektrificatie van de auto. In 2022 zal het gehele portfolio van Mercedes-Benz Cars geëlektrificeerd zijn. Er zullen elektrische alternatieven in elk segment worden geboden, van Smart tot SUV. Er zullen in totaal meer dan 130 varianten beschikbaar zijn, van een 48-volt elektrisch boordsysteem met EQ Boost tot plug-in hybrids en volledig elektrische modellen. Het elektro-offensief vindt plaats onder de vlag van het nieuwe technologie- en productmerk EQ. EQ staat voor ‘Electric Intelligence’ en is gebaseerd op twee Mercedes-Benz kernwaarden: emotie en intelligentie.

Bovendien onthulde Mercedes-Benz de eerste telg van het nieuwe merk EQ een paar weken geleden met de wereldpremière van de Mercedes-Benz EQC (elektrisch verbruik gecombineerd 22,2 kWh/100 km; CO2-emissie gecombineerd 0 g/km, voorlopige waarden). In 2022 zal de EQ personenwagenfamilie verder zijn uitgebreid met nog eens zes elektromodellen met accu’s. Het merk smart gaat vol gas op het gebied van elektromobiliteit: Smart is het eerste personenwagenmerk dat volledig gaat overstappen van verbrandingsmotoren naar elektro-aandrijving. Alle nieuwe smart modellen die vanaf 2017 zijn verkocht in de VS, Canada en Noorwegen zijn voorzien van een elektrische aandrijflijn. Dit zal vanaf 2020 ook in Europa het geval zijn, de rest van de wereld zal kort daarna volgen.

En dan is er nog de EQ Boost-technologie voor de elektrificatie van moderne verbrandingsmotoren door middel van de integratie van een 48-volt elektrisch boordsysteem. De geïntegreerde of riemaangedreven startdynamo, afhankelijk van de motorvariant, is verantwoordelijk voor hybride functies zoals boost of recuperatie en maakt brandstofbesparingen mogelijk die tot nu toe waren voorbehouden aan hybride technologie met hoogspanning. Naast het verlagen van het verbruik en de CO2-emissie zorgt deze technologie voor meer comfort en betere prestaties.

EQ omvat alle kennis van Mercedes-Benz Cars. Dieter Zetsche, CEO van Daimler AG en hoofd van Mercedes-Benz Cars, tijdens de wereldpremière van de EQC: “De e-aandrijving is een belangrijke component in de mobiliteit van de toekomst. Daarnaast investeren we in de komende jaren meer dan 10 miljard euro in nieuwe EQ producten en meer dan 1 miljard euro in accuproductie.” De verwachting is dat de accu-elektrische modellen in 2025 een aandeel van 15-25 % in de totale verkopen zullen hebben, afhankelijk van de klantvoorkeuren en de ontwikkeling van de openbare infrastructuur.

Alleen een analyse van de gehele levenscyclus van een auto geeft een realistisch beeld van de ecologische balans van elektro-aandrijving. Hieruit blijkt het volgende: het milieueffect van de plug-in hybrids is nu al gunstiger wat betreft CO2 -emissie. Hoewel er meer energie nodig is tijdens de productie, kan de plug-in hybrid een groot deel van de CO2-emissie gedurende zijn gehele levenscyclus vermijden en vormt deze in het beste geval circa 45% van de totale emissies. Dit compenseert de extra CO2-emissie gedurende het productieproces ruimschoots.De ontwikkeling en productie van voertuigen is een prijzige aangelegenheid. Het uitbouwen van de elektromobiliteit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor de auto-industrie. Als premium fabrikant streeft Mercedes-Benz ernaar om producten te ontwikkelen die zeer milieubewust zijn ten opzichte van andere modellen in hun marktsegment. Alle beschikbare middelen worden hiervoor ingezet. Van de milieubewuste en maatschappelijk verantwoorde reductie van grondstoffengebruik via milieubewuste productie- en verwerkingstechnieken tot recycling en ruilonderdelen: het concern kiest voor een holistische aanpak en houdt van begin af aan rekening met de emissies en het grondstoffengebruik gedurende de gehele levenscyclus.

De marktintroductie van de derde generatie plug-in hybrids is een volgende stap in het elektro-offensief van Mercedes-Benz. Deze modellen bieden klanten het beste van twee werelden: in de stad rijden ze volledig elektrisch, op lange afstanden profiteren ze van de actieradius van de verbrandingsmotor. Ze maken de auto efficiënter omdat ze ten eerste energie recupereren en ten tweede ervoor zorgen dat de verbrandingsmotor met efficiënte toerentallen draait. EQ Power staat ook garant voor een hoge dynamiek. Modellen die binnenkort in serieproductie gaan:

  • De Mercedes-Benz C300 de sedan en Estate (brandstofverbruik gecombineerd 1,6-1,4 l/100 km, CO2-emissie gecombineerd 42-39 g/km, elektrisch verbruik gecombineerd 19,1-18,7 kWh/100 km)2 zijn voorbeelden van de derde generatie plug-in hybrid technologie van Mercedes-Benz. Deze wordt in de C-Klasse voor het eerst gekoppeld aan de viercilinder dieselmotor. Het systeemvermogen bedraagt 225 kW/306 pk. Het resultaat: een auto die tot 57 km (NEDC) elektrisch kan afleggen zonder lokale emissies. Daarnaast zorgt de combinatie van dieselmotor en elektromotor voor een hoog rijcomfort, een uitstekende trekkracht en een hoge efficiëntie dankzij de 9G-TRONIC negentraps hybride transmissie. De aflevering van de eerste modellen is medio 2019 gepland.
  • De Mercedes-Benz E300e sedan (brandstofverbruik gecombineerd 2,0 l/100 km, CO2-emissie gecombineerd 45 g/km, elektrisch verbruik gecombineerd 14,5 kWh/100 km) en de E300de sedan en Estate (brandstofverbruik gecombineerd 1,6 l/100 km, CO2-emissie gecombineerd 44-41 g/km, elektrisch verbruik gecombineerd 19,7-18,7 kWh/100 km) zijn gericht op een belangrijke doelgroep voor de comfortabele topmodellen van Mercedes-Benz: mensen die veel kilometers rijden en die voornamelijk kijken naar het langeafstandscomfort, maar daarnaast ook willen rijden zonder lokale emissies, bijvoorbeeld in de stad. Een ander voordeel van de Mercedes-Benz E Klasse plug-in hybrids is het hoge aanhangwagengewicht tot 1.800 kg.
  • De Mercedes-Benz S560e (brandstofverbruik gecombineerd 2,6-2,5 l/100 km, CO2-emissie gecombineerd 59-57 g/km, elektrisch verbruik gecombineerd 20,2-20,0 kWh/100 km) was het eerste model waarin de technologie van de huidige generatie plug-in hybrids debuteerde. De doorontwikkelde componenten en de nieuwe anticiperende functies van het intelligente aandrijfmanagement zorgen voor betere elektrische prestaties en, voor meer gebruiksgemak dankzij snellere oplaadtijden. De efficiëntie van de 9G-TRONIC plug-in hybrid transmissie en een nieuwe lithium-ion-accu zorgen in de luxe limousine voor een volledig elektrische actieradius tot 50 kilometer (NEDC). De hybride aandrijving in de S 560 e combineert de 270 kW (367 pk) V6-benzinemotor met 90 kW EQ Power. De eerste leveringen staan gepland vanaf januari 2019.

Anticiperend rijden en besparen: de ECO-assistent ondersteunt de bestuurders van Mercedes-Benz EQ- en EQ Power-modellen door indien nodig aanwijzingen te geven, bijvoorbeeld op momenten dat het raadzaam is het gaspedaal los te laten omdat de auto een snelheidslimiet nadert, en dankzij functies zoals ‘zeilen’ en een specifieke recuperatie-aansturing. Hiervoor worden de navigatiedata, de verkeersbordenherkenning en de informatie van belangrijke veiligheidsassistenten (radar en stereocamera) gebruikt. Voor het eerst worden ook de thermische balans van de verbrandingsmotor en de uitlaatgasnabehandeling, zoals regeneratie van het dieselpartikelfilter, zodanig geregeld dat verbruik en emissies route gebaseerd worden geminimaliseerd.

De Mercedes-Benz GLC FCELL is een unieke plug-in hybrid die de innovatieve brandstofcel- en accutechniek voor het eerst combineert: naast het ’tanken’ van stroom via het stopcontact wordt er ook pure waterstof getankt. Het intelligente samenspel tussen accu en brandstofcel, de grote actieradius en de korte tanktijd maken van de GLC F-CELL een gebruiksvriendelijke elektroauto voor lange en korte afstanden. Met 4,4 kg waterstof aan boord genereert de SUV genoeg energie voor een actieradius tot 478 km1 in hybride modus (NEDC). Als hij volledig opgeladen is, biedt de grote lithium-ion-accu alleen al een actieradius tot 51 km1 (NEDC). Een vermogen van 155 kW biedt zowel dynamiek als lokaal emissievrij rijplezier. De GLC F-CELL zal als pilot project in een aantal steden worden aangeboden, maar zal niet in de Benelux verkocht worden.

Mercedes-Benz transformeert zichzelf van autofabrikant tot aanbieder van mobiliteitsservices. EQ biedt met Mercedes me veelomvattende services voor de elektromobiliteit van vandaag en morgen. De services en functies lopen uiteen van routeplanning tot preconditionering, nieuwe assistentiefuncties en comfortabel oplaadmanagement, afhankelijk van het model. Via de op EQ-modellen toegespitste navigatie kunnen Mercedes-Benz klanten snel openbare oplaadstations vinden en ze krijgen, beginnend vanaf de EQC, op een handige wijze toegang tot de oplaadstations van verschillende providers via Mercedes me Charge. Ook kunnen ze gebruikmaken van een geïntegreerde betaalfunctie met eenvoudige afrekening – inclusief de oplaadstations van IONITY, het Europese snellaadnetwerk. Het doel: ontspannen, ongecompliceerd reizen met maximale transparantie en planningszekerheid.

Of het nu thuis is via een wallbox, tijdens het shoppen, onder het werk of supersnel langs bijvoorbeeld de snelweg: er zijn tal van manieren om elektroauto’s bij te laden. Intelligent gekoppelde oplaadoplossingen die gericht zijn op de mobiliteits- en comfortbehoeften van de klanten vormen een integraal deel van het nieuwe product- en technologiemerk EQ. Elk elektromodel van Mercedes-Benz en smart is voorzien van oplaadtechnologie die geschikt is voor het voertuigconcept en het beoogde gebruik.

Standaard zijn de Mercedes-Benz plug-in hybrids, de GLC F-CELL en de EQC voorzien van een watergekoelde boordlader met een vermogen van 7,4 kW, waardoor ze gereed zijn voor tweefase wisselstroomladen (AC), thuis en bij openbare oplaadstations. Afhankelijk van het oplaadniveau kan de EQC worden opgeladen met een vermogen tot 110 kW. De EQ-modellen van smart zijn standaard voorzien van een 4,6 kW boordlader en optioneel uit te rusten met een zeer krachtige AC-snellader met 22 kW oplaadcapaciteit.

Nog meer snellaadopties: na de introductie van de EQC biedt Mercedes me Charge onder andere ook toegang tot de snellaadstations van het pan-Europese netwerk IONITY. Het netwerk maakt standaard gebruik van de Europese oplaadstandaard Combined Charging System (CCS). De oplaadcapaciteit van maximaal 350 kW per oplaadpunt maakt voor geschikte modellen veel snellere oplaadtijden mogelijk in vergelijking met de thans beschikbare systemen.

Ook op het gebied van brandstofceltechniek werkt Daimler met een wereldwijd netwerk. De brandstofcel-stack wordt geproduceerd door Mercedes-Benz Fuel Cell (MBFC) in Barnaby nabij Vancouver. De volledige brandstofcelunit en het waterstof-opslagsysteem werden ontwikkeld door Daimler-dochterbedrijf NuCellSys. Het elektrode-gecoate membraan van de brandstofcel wordt geproduceerd in Untertürkheim en de tanks in Mannheim.Lokale accuproductie vormt een belangrijke succesfactor in het elektro-offensief van Mercedes-Benz Cars en is de voornaamste component om flexibel en efficiënt te kunnen inspelen op de wereldwijde vraag naar elektroauto’s. In de toekomst zal het wereldwijde accuproductienetwerk van Mercedes-Benz Cars bestaan uit acht fabrieken op drie continenten. De productielocaties leveren aan de lokale autofabrieken en indien gewenst kunnen de accu’s ook worden geëxporteerd. Al met al investeert het concern meer dan 1 miljard euro in de wereldwijde accuproductie met twee fabrieken in Kamenz (Duitsland), twee fabrieken in Stuttgart-Untertürkheim (Duitsland) en een fabriek in Sindelfingen (Duitsland), Beijing (China), Tuscaloosa (VS) en Bangkok (Thailand).

Daimler doet al sinds 2010 ervaring op met elektrische trucks en afgelopen jaar levert werd de eerste volledig elektrische, in serie gebouwde truck op de markt gebracht en aan klanten afgeleverd: de lichte truck Fuso eCanter. In het bus segment worden de eerste Mercedes-Benz eCitaro’s eind dit jaar afgeleverd en in de praktijk getest tijdens zogeheten klantgerichte testritten. In het bestelwagensegment is de eVito van Mercedes-Benz Vans sinds november 2017 leverbaar. De eSprinter volgt in 2019. En in augustus 2018 liet het studiemodel ‘Concept Sprinter F-CELL’ zien hoe de waterstoftechniek van de GLC F-CELL kan worden toegepast in een camper. De voertuigen van Daimler Trucks, Daimler Buses en Mercedes-Benz Vans zijn zodoende geschikt voor alle soorten stedelijk vervoer met elektromodellen. Daarnaast startte Mercedes-Benz Trucks op 17 september 2018 met praktijktests van de volledig elektrische zware truck eActros. In totaal zullen twintig klanten uit verschillende branches de elektrotruck in hun wagenpark opnemen.