Selecteer een pagina

Toyota onthult de volledig nieuwe, vierde generatie, van de Yaris. Het is de eerste compacte Toyota ontworpen volgens de Toyota New Global Architecture filosofie (TNGA), de basis van alle nieuwe Toyota modellen. Akio Toyoda (President Toyota Motor Corporation) heeft deze filosofie ingezet om naast de inmiddels befaamde Toyota kwaliteit en betrouwbaarheid meer flair, design en rijplezier in de Toyota modellen te brengen onder de noemer ‘no more boring cars’. Een wereldprimeur is de standaard airbag tussen de voorstoelen, zodat bestuurder en passagier elkaar niet raken bij een aanrijding. 

Waar veel andere auto’s groeien, is de lengte van de Yaris iets afgenomen (5 mm), maar is de wielbasis juist met 50 mm toegenomen, waardoor de wielen krachtig op de hoeken van de carrosserie staan. De extra breedte (+ 50 mm) draagt bij aan het nieuwe, meer dynamische design van de Yaris, evenals de langere motorkap en de verder naar achteren geplaatste A-stijlen. Door het nieuwe GA-B-platform is de hoogte van de Yaris met 40 mm verlaagd. Daarmee werd ook het zwaartepunt lager en is de interactie met het wegdek sterk verbeterd.

De verlichting voor omvat LED-technologie waarbij de knipperlichten en dagrijverlichting elkaar afwisselen. De grote grille met centraal gepositioneerd Toyota logo geeft de voorzijde van de nieuwe Yaris een herkenbare, sterke look.

Het interieurdesign volgt de ‘less-is-more’ filosofie. Het dashboard van de Yaris werd slanker en is lager gepositioneerd waardoor de bestuurder beter zicht heeft op de weg. De middenconsole is wat hoger en breder, waardoor men als bestuurder meer ín de auto zit en een meer betrokken zitpositie zou ervaren. Dit komt ook doordat het stuurwiel wat kleiner is en dichter naar de bestuurder gepositioneerd kan worden.

Het centrale touchscreen, het TFT kleurendisplay en de 10-inch head-up display in kleur (optioneel) voorziet de bestuurder van belangrijke informatie. Hij wordt hierbij zo min mogelijk afgeleid voor een maximale focus op de verkeerssituatie. Apple CarPlay en Android Auto is ook beschikbaar op de nieuwe Toyota Yaris.

De aandrijflijn bestaat uit een nieuwe 1,5-liter driecilinder Atkinson-benzinemotor die afgeleid is van de grotere 2.0 en 2.5 Hybrid-aandrijflijnen uit respectievelijk de Toyota Corolla en Toyota RAV4. Hij profiteert van dezelfde modificaties om interne wrijving en mechanische verliezen tot een minimum te beperken en verbrandingsprestaties te optimaliseren. De benzinemotor claimt een thermische efficiency van 40 procent. Mede hierdoor is de nieuwe Yaris Hybrid in theorie meer dan 20 procent zuiniger dan zijn voorganger. Ook de CO2-uitstoot daalde met meer dan 20 procent. Tegelijkertijd nam het gecombineerde vermogen toe met circa 15 procent. De nieuwe lithium-ion-accu is compacter en lichter dan de nikkel-metaalhybride-accu die hij vervangt. Desondanks is hij krachtiger waardoor de Yaris Hybrid sneller accelereert. Op geselecteerde Europese markten is de nieuwe Toyota Yaris ook leverbaar met een 1.0 of 1.5 benzinemotor.

Toyota

De nieuwe Toyota Yaris is ontworpen om een van de veiligste auto’s in zijn klasse te zijn. Het actieve veiligheidspakket Toyota Safety Sense 2 is daarom standaard. Dat is gelijk aan dat van de Toyota Corolla en bestaat uit onder meer full-range Adaptive Cruise Control en Lane Trace Assist. Om te kunnen voldoen aan de komende strengere veiligheidseisen van Euro NCAP, is de Yaris verder uitgerust met een centrale zijairbag, een wereldprimeur voor een compacte auto.

De Toyota Yaris is een Europees succesverhaal. Het eerste model werd in 1999 op de Europese markt geïntroduceerd, waarna het in 2000 de Europese ‘Auto van het Jaar’-titel in de wacht sleepte alsook de ‘Engine of the Year’-titel voor de geavanceerde prestaties van de 1.0 benzinemotor. De tweede generatie Toyota Yaris kwam in 2005 op de markt en was de eerste auto in het segment met de maximale veiligheidsscore van 5 sterren in het Euro NCAP testprogramma. Het was ook de eerste auto in het segment die met een knieairbag werd uitgerust. De derde generatie (2012) was de allereerste auto in zijn klasse met een hybride-aandrijflijn. In 2017 besloot Toyota opnieuw actief te worden in de rallysport. De Toyota Yaris WRC (World Rally Championship) was de aanjager voor de op prestaties gerichte Toyota Yaris GRMN. Deze limited edition zorgt voor veel rijplezier op het scherpst van de snede. De nieuwe, vierde generatie zal weer worden gebouwd bij Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) te Valenciennes, waar de Yaris sinds 2001 geproduceerd wordt.

Meer autonieuws op www.autozine.nl