Selecteer een pagina

Ferrari heeft de Ferrari Roma onthuld. Stilistisch wordt de Ferrari Roma gekenmerkt door moderne en symbiotische vormen. De harmonieuze afmetingen en pure lijnen zijn directe afgeleiden van Ferrari’s traditionele grand tourers met midden-voormotor, waarvan de 250 GT Berlinetta Lusso en 250 GT 2+2 de meest iconische voorbeelden zijn. Het nieuwe model is ook nadrukkelijk op deze twee ‘legends’ geïnspireerd. De herkenbare Italiaanse styling is een moderne interpretatie van de zorgeloze lifestyle van het Rome uit de jaren ’50 en ’60, waar het model zijn veelzeggende naam aan dankt: Roma! 

De nieuwe 2+ coupé van Ferrari beschikt over een V8 turbomotor die goed is voor 620 pk bij 7.500 tpm. De motor maakt gebruik van Variable Boost Management voor een razendsnelle gasrespons. Naast de toepassing van benzinepartikelfilters is er aandacht besteed aan de geluidsbeleving van de krachtbron. Daartoe is het uitlaatsysteem geheel nieuw ontworpen, waarbij de dempers zijn verwijderd en plaats hebben gemaakt voor de introductie van nieuwe bypass-kleppen. De nieuwe 8-traps versnellingsbak met dubbele koppeling is compacter geworden en 6 kilogram lichter dan zijn 7-traps voorganger.

Het chassis van de Roma profiteert van de voordelen van Ferrari’s modulaire technologie voor de nieuwe modelgeneraties. Zowel de carrosserie als het onderstel is nieuw ontwikkeld met het oog op maximale gewichtsreductie. 70% van de onderdelen is zelfs geheel nieuw. De 2+ Roma met midden-voor geplaatste motor heeft een gunstige gewicht-vermogenverhouding (2,37 kg/pk) bij een 50:50 gewichtsverdeling over de voor- en achteras.

Ferrari Roma

De Roma krijgt Ferrari’s dynamische rijsystemen. De meest opvallende daarvan zijn Side Slip Control 6.0 (een primeur op een GT-auto van Ferrari), met vijf posities voor de manettino, en Ferrari Dynamic Enhancer, dat de gierhoek van de auto aanstuurt door hydraulisch de remdruk bij de remklauwen aan te passen.

Uiterlijk heeft het Ferrari Styling Centre de nadruk gelegd op een ‘clean’ design en symbiose tussen de diverse elementen met harmonieuze proporties en pure, elegante vormen. De auto heeft lange, zeer gestroomlijnde lijnen die vloeiend over de motorkap lopen. De belijning benadrukt het slanke silhouet van de flanken en het compacte fastbackdesign van de cabine. Om dat formele minimalisme nog nadrukkelijker aan te zetten, zijn alle overbodige zaken verdwenen. Zo wordt de radiatorkoeling bijvoorbeeld geregeld via een monolithisch paneel dat enkel daar waar nodig is geperforeerd, waardoor een nieuw radiatorgrille-concept is ontstaan. De full-LED adaptieve koplampen gaan vergezeld van een horizontale lichtstrip die hint naar de structuur onder de carrosserie. De om de hoeken doorlopende achterruit herbergt actieve aerodynamica om de herkenbare pure vorm van de auto te bewaken. Aan de achterzijde zijn het de dubbele achterlichtunits die direct in het oog springen.

Ferrari Roma

Voor het interieur van de Roma hebben de designers van het Ferrari Styling Centre voor een nieuwe benadering gekozen, met twee aparte cellen voor de bestuurder en passagier. Alle belangrijke bedieningselementen werken via haptische aansturing, waardoor de bestuurder zijn handen niet van het stuur hoeft te halen. Het 16 inch digitale instrumentarium voorziet in alle benodigde informatie, terwijl het centrale 8,4 inch grote verticale scherm en het nieuwe passagiersdisplay zeer intuïtief en gebruiksvriendelijk zouden zijn. Met de nieuwe Ferrari-sleutel met ‘Comfort Access’ functie kan de bestuurder de auto ontgrendelen via een knop naast de vloeiend gestylde portiergreep. Tot slot maken de Matrix LED-koplampen en optionele Ferrari advanced driver assistance systems (ADAS) inclusief adaptieve Cruise Control dagelijkse trips en langere reizen mogelijk.

Meer autonieuws op www.autozine.nl