Selecteer een pagina

Audi kondigt de e-tron GT aan. De Audi e-tron GT is de eerste volledig elektrische auto van het merk die in Duitsland wordt gebouwd. De productie van de Gran Turismo gaat eind 2020 van start in de Audi Böllinger Höfe-fabriek in Neckarsulm. De productiefaciliteit voor kleine series is voor deze nieuwe taak geüpgraded en omgebouwd. De tests van de werkprocedures aan de productielijn en de logistieke processen werden voor het eerst op virtuele wijze uitgevoerd, waarbij ook de planning met behulp van VR-technologie werd voltooid. De productie van de e-tron GT is opgezet zonder dat er fysieke prototypes werden gebouwd, een primeur bij Audi.

Grote delen van de carrosserie van de volledig elektrische Gran Turismo zijn gemaakt van een materiaalmix van ultrasterk staal en aluminium. Om deze bodydelen in de geplande hoeveelheden te kunnen produceren, werd een carrosseriesectie ingericht waarin het vakmanschap van de medewerkers wordt gecombineerd met het potentieel van geautomatiseerde productietechnologie.

Aan het einde van de carrosserie-assemblagelijn monteren gespecialiseerde medewerkers de componenten en controleren ze de afwerking van de carrosserie. De productielijn omvat 36 in plaats van 16 cycli, zoals voorheen het geval was. De e-tron GT deelt de productielijn met de R8. De integratie van twee technisch zó totaal verschillende auto’s op één lijn is uniek binnen de Volkswagen Group. Beide modellen worden verplaatst met dezelfde zelfrijdende transportwagens en een elektrisch aangedreven monorailsysteem. Op één station van de lijn werken mensen en robots naast elkaar. Ook is er een 3D-printer aanwezig om op verzoek van de medewerkers montagehulpstukken op maat te maken. Na voltooiing wordt er met elke auto een afstand van circa 40 kilometer afgelegd op de openbare weg. De testrit omvat ook trajecten op de snelweg en in het stadsverkeer.

Zoals bij elke elektrische auto is ook de e-tron GT voorzien van het wettelijk verplichte akoestische waarschuwingssysteem voor auto’s (AVAS), hoewel het bij dit model deel uitmaakt van een breder akoestisch spectrum. Een luidspreker aan de voorzijde van de auto brengt het AVAS-geluid voort. Als het optionele sound-pakket wordt besteld, wordt een tweede, grote luidspreker aan de achterzijde toegevoegd. Twee bedieningselementen zorgen voor een continue aanpassing van het e-tron GT-geluid op basis van variabelen zoals de snelheid of de stand van het gaspedaal. Met het Audi Drive Select systeem kan de bestuurder instellen of en hoe intensief hij het geluid wil ervaren.

Meer autonieuws op www.autozine.nl